מתרחקים מהארץ ומתקרבים למסורת: מהן ברכות המזון ומתי מברכים כל אחת מהן?

מתרחקים מהארץ ומתקרבים למסורת: מהן ברכות המזון ומתי מברכים כל אחת מהן?

רילוקיישן בחו"ל הוא הזדמנות להתחלה חדשה, אבל גם אתגר לא קטן. כחלק מהמעבר לארץ רחוקה וזרה לא מפתיע שיתעורר בכם הצורך להתחיל להתקרב קצת יותר למסורת ולדת היהודית, וזהו בהחלט אתגר שכדאי להבין מראש איך אפשר להתמודד איתו. אם אתם מעוניינים לעשות זאת יש כמה דברים שכדאי לכם ללמוד ולהתרגל אליהם, ואחד מהם הוא לברך את שלל ברכות המזון, שמחזקות את הקשר לדת ומחברות לעם היהודי בכל רחבי העולם. בואו נעשה רגע סדר בכל מה שאתם צריכים לדעת עליהן.

ברכות רבות, מנהגים שונים

לאורך ההיסטוריה הארוכה של היהדות, נושא הברכות על המזון התרחב והתבסס בכמה אופנים מקובלים. תחילתו ההיסטורית היא בתורה, ששם מדובר על הפסוק "ואכלת ושבעת וברכת את ה' אלוהיך על הארץ הטובה אשר נתן לך" (ספר דברים, פרק ח', פסוק י'). כיום קיימים נוסחים שונים של ברכת המזון, בהתאם לעדות שונות ולאופן שבו הברכה התפתחה עם השנים. במבט רחב יותר – מי שגדלים בסביבה יהודית דתית או מתחילים להתקרב לעולם זה, לומדים בהדרגה מצוות ומנהגים רבים ומגוונים. הרבה מהם מתמקדים בפעילויות יומיומיות שונות, במיוחד אלה שחוזרים על עצמם בכל יום, ומכאן שנושא המזון תופס חלק מרכזי. ניתן לחלק זאת באופן כללי לשני סוגי ברכות על מזון, כאשר הסוג הראשון הוא ברכות שמקובל לומר לפני אכילת מאכלים מסוגים שונים, והסוג השני הוא ברכת המזון הכללית, שמקובל לומר בסיום ארוחה.

ברכות לפני אכילת מאכלים שונים

  • בורא פרי האדמה: ברכה שמברכים על אכילת פירות וירקות.
  • בורא פרי העץ: ברכה שמברכים ספציפית על פירות שמקורם בעצים. בהקשר זה קיימת מחלוקת לגבי פירות כמו בננה ופסיפלורה, שכן חלק מהרבנים טוענים שצריך לברך עליהם בורא פרי העץ וחלקם מאמינים בבורא פרי האדמה.
  • בורא פרי הגפן: ברכה שנהוג לברך לפני שתיית יין, שנחשב למשקה חגיגי וחשוב ביהדות.
  • המוציא לחם מן הארץ: ברכה אשר מברכים על הלחם, ולחם כמובן גם יכול להיות נאן או רוטי ממולא שתטעמו בין אטרקציה לאטרקציה בהודו. ברכה זו מבטלת צורך בברכות אחרות.
  • בורא מיני מזונות: ברכה שנהוג לברך על אכילת מאפים, תבשילים שמבוססים על חיטה, שעורה, כוסמין, שיפון או שיבולת שועל ועל תבשילים ומאפים שעשויים מאורז.
  • שהכול נהיה בדברו: ברכה שמיועדת למזון שאין לו ברכה מיוחדת. היא נמצאת בשימוש גם במצבים מיוחדים, כגון מזון שעבר טחינה ולא ברור בדיוק מה הוא כלל במקור.

 

 

מה מברכים בסיום הארוחה?

ברכת המזון היא הברכה המקובלת שאומרים בסיום ארוחה. אלה כמה כללים חשובים לגביה:

  • על מה מברכים אותה? כאן הדעות חלוקות. מקובל לומר שמברכים זאת רק אם הארוחה כללה לחם בכמות משביעה. רבן גמליאל סבר שיש לברך אותה על כל מאכל משבעת המינים, ואילו רבי עקיבא סבר שיש לברך ברכת המזון על כל מזון משביע ולא רק לחם.
  • מה היא כמות לחם משביעה? מקובל שזו היא כמות "כזית" – נפח של כזית בודד.
  • סוג הלחם: הלחם שמתייחס לברכה זו אמור להיות עשוי מאחד או יותר מחומרי גלם אלה: חיטה, שעורה, שיפון, כוסמת או שיבולת שועל.
  • היכן מברכים? מברכים במסגרת המקום שבו נערכה הארוחה.
  • מי מברך? כולם מברכים את ברכת המזון, כולל נשים וילדים שאינם בני מצווה.
  • מתי מברכים? לכל היותר תוך 72 דקות מסיום ארוחה.

חשוב לציין שלפני אמירת הברכה נוטלים ידיים ומבצעים זימון (אם יש 3 גברים בני מצווה לפחות). זימון הוא אמירת "נברך (את) שאכלנו משלו" והמענה המקובל הוא "ברוך שאכלנו משלו ובטובו חיינו".

מבנה ברכת המזון

  • ברכת הזן את הכול: ברכה לאלוהים על קבלת כל מזוננו מידיו.
  • ברכת הארץ: הודיה לאל על ארץ ישראל, התורה והמצוות.
  • ברכת בונה ירושלים: תפילה להשבת המלכות ובית המקדש.
  • ברכת הטוב והמיטיב: הודיה לאל על טובו לעם ישראל.

לסיכום

מנהגי היהדות הם חלק בלתי נפרד מהזהות היהודית. הם מבטאים את האמונות והערכים של הדת ומסייעים ליהודים להרגיש שייכים לעם ולהתחבר למסורת כולה. ניתן לשמור על מנהגי היהדות בכל מקום, ומבחינה זו אין ספק שכל הקשור בברכות שמברכים על המזון הוא נושא מרכזי ובולט במיוחד.

נגישות
גלילה לראש העמוד