אנדרטת השואה בברלין: כל מה שרציתם לדעת!

אנדרטת השואה בברלין: כל מה שרציתם לדעת!

רבים האנשים אשר יוצאים לטיול בברלין והם מודעים לכך שבין המקומות שיש לראות בעיר הבירה של גרמניה, כמו בניין הרייכסטאג, מגדל הטלוויזיה או גשר ברנדנבורג, ישנם גם שלל מוזיאונים, מיצגים ואנדרטאות הקשורים לזוועות השואה של יהודי אירופה שנרצחו על ידי הנאצים.

ברלין היא עיר אשר כיום נחשבת כאחת הערים היפות, המתויירות, המסקרנות ושוקקות החיים והתרבות. אבל בעבר היא לא תמיד הייתה כזאת, והיא שימשה כאחת מהמחוזות המרכזיים אשר בהם פעל ביסודיות זוועתית, הצבא הנאצי.

כדי לזכור ולא לשכוח ולהבין יותר על השואה של העם היהודי, רצוי בטיול בברלין לשלב ביקור בכמה מוקדי הנצחה כמו המוזיאון היהודי, אבני הנגף, הספרייה הריקה וכמובן גם אנדרטת השואה בברלין. אנדרטה זו הוצבה באחד המקומות הבולטים בעיר תוך שהיא ניצבת מול השגרירות האמריקאית בעיר וסמוך לשער הניצחון.

אנדרטת השואה בברלין

אבל מהם הפרטים החשובים שצריך לדעת על אנדרטת השואה בברלין?

אנדרטת השואה בברלין מהווה מוקד משיכה עבור רבים בין אם מדובר בישראלים, גרמנים, תיירים מארצות רבות ויהודים בכל העולם. לאנדרטה כמה וכמה מאפיינים בולטים, ביניהם:

גודל עצום

אנדרטת השואה הינה בגודל ענק של 20 אלף מטרים, מה שהופך אותה לאחד ממיצגי ההנצחה הבולטים באירופה. לאנדרטה 2711 קוביות בטן בעיצובים ובגדלים שונים אשר נבנו  על מנת לייצר כאוס בראשו של המתבונן. המראה של מלבני הבטון מזכיר מראה של מצבות בבית קברות: מה שמוסיף לעוצמה ולמסרים שהמקום נועד להעביר למבקרים.

מיקום

כפי שהזכרנו, האנדרטה הינה גדולה ומתפרסת על אזור רב במרכז העיר ולכן לא קל להתעלם ממנה. בנוסף האנדרטה הוקמה על המקום אשר בו היה ממוקם בעבר בניין משרדי הקנצלר של אדולף היטלר.

תיעוד

באנדרטה ישנו מבנה תת קרקעי המכיל את שמות הנרצחים בשואה. את השמות קיבל האדריכל ממוזיאון יד ושם בישראל. על הבטון חרוטים מיליוני שמות הנרצחים והנספים כאשר הדבר בתחילה נראה בלתי אפשרי, אך הוא קרה באמצעות תושיית האדריכל שתכנן את האנדרטה.

הנעה לפעולה

מי שהניעה את המבצע לבניית האנדרטה הייתה עיתונאית גרמנייה יהודייה אשר החלה בתכנון המבנה, תוך איסוף תרומות לשם התחלת הבנייה.

אנדרטת השואה בברלין

התנגדויות

הרעיון לבניית המיצג הענק לא התקבל בתחילה בברכה בקרב הוועדות התכנוניות של העיר, והוא נדחה על ידי המבקרים ועל ידי הקנצלר של גרמניה בשנת 1995. עם זאת ההצעה לבניית האנדרטה הועלתה בשנית בשנת 1997 והיא אושרה, ובכך החלה בנייה של אנדרטה ענקית שאליה הובאו מאות מבני בטון מעוצבים.

עלויות

אנדרטת השואה בברלין הוקמה בעלות של 25 מיליון אירו. סכום שנחשב אסטרונומי לבניית מוזיאון או מיצג זיכרון.

לסיכום, אנדרטת השואה בברלין הידועה גם בשמה 'האנדרטה לזכר יהודי אירופה' נחשבת לאחד ממיצגי ההנצחה העוצמתיים שקיימים בעולם ואת המקום פוקדים מידי חודש אלפי מבקרים מכל העולם. אם אתם מתכננים טיול בברליין, כדאי שתקחו בחשבון ביקור באנדרטה המרשימה שנבנתה לזכר יהודי אירופה שנספו בשואה.

נגישות
גלילה לראש העמוד